Vahvuuksien kautta kehittyminen
Viime aikoina on tullut mietittyä kehittymistä ja vahvuuksia. Moottorina ovat olleet seuraneuvottelupäivät ja omat työt. Miten haluamme kehittää toimintaamme ja kehittyä itse.
Tein itse asiassa pari päivää sitten StrenghtsFinder 2.0- ominaisuustestin. Tein sen mielenkiinnosta ja halusta varmistaa, että pystyn työssäni tekemään asioita vahvuuksieni kautta. Aika hyvin se muistuttikin siitä, mitä kannattaa omassa toiminnassa huomioida. En usko, että sen tekemisestä haittaa olisi urheilijallekaan.
Ainakin itse peilaan omaa työtäni sen mukaan, miten saan edistettyä muiden mahdollisuuksia harrastaa lajia, tutustua lajiin, tehdä töitä lajin eteen tai miten me esim. nuorisoprojektin kanssa saamme verkostoiduttua. Pyrin kehittymään siinä, miten saan näitä asioita eteenpäin. Meillä on lajissa mahdollisuudet kuitenkin luoda koko verkostostamme suurempi, saada vipuvoimaa lajiin ja hyödyntää se niin harrastajamäärissä kuin euroissa. Sen aikaansaaminen olisi ja on mitattavaa kehitystä.
Mielestäni kisat voitetaan vahvuuksien kautta. StrenghtsFinder keskittyy juuri siihen, miten omat vahvuudet hyödynnetään parhaiten työssä ja miten niitä voi vahvistaa. Samalla ampumahiihtoon liittyy vahvasti se, että halutessasi MC-tasolle, suuria heikkouksia ei saa missään olla. Ei toki työelämässäkään, mutta se ei ehkä ole niin armoton maailma heikkouksille kuin urheilu.
Olenkin miettinyt, että kesä ja alkusyksy tulisikin käyttää näiden heikkouksien vahvistamiseen (ei vahvuuksien kustannuksella) ja sitten syksyn aikana siirtyä siihen, että vahvuuksista otetaan kaikki irti. Tällä tarkoitan etenkin mentaalista vahvuutta, uskoa vahvuuksiin.
Esimerksi itselläni meni monta vuotta niin, että ammuin alle tasoni, vaikka sen piti olla vahvuuteni. Uskon sen johtuneen siitä, että itseluottamukseni ei aina riittänyt vahvuuden käyttämiseen. En luottanut sen tuovan voiton, vaan keskityin heikompiin osa-alueisiin ja menin monta kertaa niissä metsään. Suoritus oli siis jo lähtökohtaisesti ilman terävintä kärkeä.
Tarkoitan vahvuuksien harjoittelemisella sitä, että jo syksyn aikana on oltava todella varma olo siitä, että vahvuudet eivät koskaan petä. Niiden päälle tasapainoinen suoritus muilla osa-alueilla takaa parhaan mahdollisen tuloksen. Sijoitus on silloin kunnon mukainen.
Meillä lajina ja seuroissa on omien vahvuuksien käytön aika. Talvi on kilpailukausineen tulossa ja kiinnostavuutemme lisääntyy niin harrastajien kuin seuraajienkin mielissä. Meillä on toimiva tuote, joka on mielenkiintoinen ja elämyksiä tuottava niin harrastajalle kuin fanille. Pyritään huomioimaan vahvuutemme ja organisoidaan toiminta kohtaamaan harrastamisen haasteet. Ja muistetaan näyttää tyytyväisyytemme kun on sen aika!
Tapio
PS.Tämän kirjoituksen yhtenä innoittajana oli myös kovaa kehitystä näyttäneet kotiseuran nuoret. Hienosti perusasioiden ääressä vietetyt tunnit näkyvät myös suorituksissa. Hyvä nuoret ja heidän valmentajat!